Fortsätt till huvudinnehåll

Så många kloka människor

Att det finns så mycket klokskap i världen, tänker jag efter att ha läst om och lyssnat på Pia Sundhage, Josefine Öquist, Carolina Klüft och Håkan Hellström de senaste dagarna. De tre första personerna har kopplingar till toppidrott och är man det minsta fördomsfull så tänker man att idrottsmän kan väl inte komma med klokskap - men det kan de!. Den fjärde är sångare och poet, får man väl säga.

De fyra säger bland annat; "Sedan jag blev mamma har jag slutat bry mig om små saker, som när jag misslyckas på fotbollsplanen, min dotter vaknar fem varje morgon och då måste jag ta hand om henne och det är det som är viktigt" - typ, sagt av Josefine Öquist, fotbollsspelare uttagen till FotbollsEM som startar imorgon (är det någon som har ett par biljetter du vill bli av med, hojta till här finns en som vill köpa!).

och: "Jämför dig inte med någon annan än dig själv, för något annat är inte viktigt" - typ, sagt av Carolina Klüft.

och: "Varje stund som varit är förbi, den som var i går, och i morse och till och med precis just nu, det som är nu är det som är" - typ sagt av Håkan Hellström.

Och så har vi Pia Sundhage som bara är en sådan genompositiv människa som verkar ha plats för alla och en var.

Jag tänker på just det där hur viktigt det är att kunna vara här och nu även i svåra stunder, att inte skena iväg och tänka "tänk om då, vad händer i så fall, hur skall jag göra då?" och så vidare. Hur svårt det är att se det stora i det lilla och hur mycket vi jämför och tävlar mot andra, när det egentligen inte är viktigt alls att tävla mot andra - så länge du är nöjd med just den du är och just det du gör.

Men om jag inte är nöjd då?

Vem är nöjd med sig själv helt och hållet? Men vi kan träna på att vara nöjda, att acceptera, att se det stora i det lilla, att vara här och nu och vi mår bra av att göra det. Vi tränar vår stora muskel som sitter ovanför axlarna och ju mer vi tränar den, föder den med goda tankar - desto starkare blir den.

Hjärnan är som alla andra muskler, vi kan träna den både i minne och matematik, men också i välbefinnande. Vi har förmågor, anlag som gör att vi har lättare eller svårare för något, som till exempel att tänka positivt och vara här och nu, men vi kan alla träna vår hjärna, precis som vi alla har en maxpuls som vårt hjärta kan slå, eller syreupptagning som är vår max. Vi har olika styrkor och olika lätt för att träna dessa, men vi KAN alla träna på det att må bättre, att orka med. Livet är inte statiskt. Det är dynamiskt. Det förändras och vi kan påverka hur vi mår när saker förändras.

Vi har olika utgångspunkt för träningen, men vi kan alla träna oss på att må bättre, även om det känns svårt just när vi hamnar i något jobbigt i livet. Tänk det svåra, det jobbiga, kampen som du behöver föra som ett 400-meters lopp, eller ett maratonlopp, visst hade du mått bättre under loppet och kunnat göra en bättre insats (för dig själv) om du hade tränat din kropp innan - just så är det med hjärnan.

Nu ska den här hjärnan sova några timmar innan det är dags att lyssna på denna dagens sommarpratare, som jag hört var väldigt bra och intressant - och klok.

Typ förresten är lika med att jag inte kommer ihåg exakt vad de sa så därför är det inget äkta citat, typ...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

"Bakbind inte lärarna"

På GP´s ledarsida skriver man idag att lärare måste få möjlighet att ta ut stökiga elever ur klassrummet. Att man, som man gör i England måste ha mer konsekvenser att ta till i skolans värld. Läs ledaren här. Kritiken mot Bo Hejlskov Elvén skiner lite lätt igenom i artikeln. Man tror helt enkelt inte helt på vad psykologen Hejlskov predikar runt om i landet för lärare och andra människor som arbetar med människor i beroende.

Jag kan förstå att man som journalist tänker att jag som lärare vill ha redskap för att stoppa jobbiga situationer när de uppkommer i mitt klassrum. Att jag behöver konsekvenser! Men konsekvensbemötande fungerar bara på elever som klarar av att tänka, inte bara i nutid och dåtid, men framförallt i framtid. Därför är konsekvenspedagogik värdelös. De elever som vi uppfinner konsekvenserna för - klarar inte av/har inte förmåga att förstå konsekvenserna.

Konsekvensbemötande är det enklaste sättet att bedriva pedagogik på. I sin sämsta form kan man också kalla det för …

Vad kan vi göra hemma?

Frågan kom från ett par förtvivlade föräldrar som jag träffade för ett tag sedan. Skolan fungerade inte för deras barn. Hen hamnade ofta i konflikter. Pedagogerna visste inte hur de skulle göra och hela skoldagen blev därför jobbig för barnet. När sedan föräldrarna kom för att hämta sitt barn fick de ofta höra om saker som barnet gjort. Detta i sin tur gjorde att föräldrarna skällde på barnet när de kom hem.  Barnet mådde naturligtvis inget vidare, precis som barn som har det tufft i skolan, alltid gör.  Vad kan vi göra hemma? Frågan var så klok och den är så viktig att ställa sig, både som förälder, men också som pedagog.  Du kan försöka, som förälder och som pedagog, att fokusera på vad du kan göra för att stärka barnet. Fundera på vad som är bäst för ditt barn/din elev, ställ din egen frustration och ilska vid sidan av, om du kan. Barnet blir inte stärkt av att hen hör dig klaga på barnets föräldrar eller pedagoger. Du kan lyssna på ditt barn/din elev, utan att döma ditt barn eller…