Fortsätt till huvudinnehåll

Att finnas där

Vi har haft after work här idag, så lördag det är. Efter det såg jag en stund på "Stjärnorna på slottet" med Maria Lundquist innan jag la mig i yngste sonens säng för att hjälpa honom att somna. Nu sover han med lugna och trygga andetag en decimeter från mig. Jag kan göra vad som helst för det barnet, jag kan gå genom eld för honom! Jag tänker på Maria Lundquist pappa som försvarade henne när hon var mobbad. Som stått vid hennes sida sedan hon var liten.

Alla barn borde få ha en mamma eller pappa som stod vid deras sida. Som gör allt för dem. Som stöttar dem i med- och motvind.

Alla barn behöver känna att de duger, att de betyder något, eller mycket - för någon. Det behöver inte vara storslagna saker som visar att man betyder något, det räcker att man är där, att man är med, att man ställer upp, att man är intresserad. Det räcker så. Det behöver inte vara mer.

Andetag. Lugna, trygga andetag.

När barnet saknar det trygga, anknytningen till sin "skötare" sin mamma eller pappa då är det svårt att lyckas. Utan den första tryggheten, är det svårt att gå vidare för ett barn. Något saknas, ingen bryr sig, jag är värdelös. Det går att reparera, fast det är svårt. Det gäller att vara där, att ställa upp, att bry sig, att vara intresserad, att finnas. Det räcker så. Det behöver inte vara mer.

Andetag. Lugna, trygga, andetag och en puss på mjuk rygg.
Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

"Bakbind inte lärarna"

På GP´s ledarsida skriver man idag att lärare måste få möjlighet att ta ut stökiga elever ur klassrummet. Att man, som man gör i England måste ha mer konsekvenser att ta till i skolans värld. Läs ledaren här. Kritiken mot Bo Hejlskov Elvén skiner lite lätt igenom i artikeln. Man tror helt enkelt inte helt på vad psykologen Hejlskov predikar runt om i landet för lärare och andra människor som arbetar med människor i beroende.

Jag kan förstå att man som journalist tänker att jag som lärare vill ha redskap för att stoppa jobbiga situationer när de uppkommer i mitt klassrum. Att jag behöver konsekvenser! Men konsekvensbemötande fungerar bara på elever som klarar av att tänka, inte bara i nutid och dåtid, men framförallt i framtid. Därför är konsekvenspedagogik värdelös. De elever som vi uppfinner konsekvenserna för - klarar inte av/har inte förmåga att förstå konsekvenserna.

Konsekvensbemötande är det enklaste sättet att bedriva pedagogik på. I sin sämsta form kan man också kalla det för …

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…