Fortsätt till huvudinnehåll

Avslutning och stipendier

Fredag kväll och landets alla skolbarn har fått sitt efterlängtade sommarlov. "Min" skola hade avslutning idag och det allra finaste med avslutningen var när en av skolans avslutningselever gjorde en improvisationslåt om skolan, dåtid och framtid. En elev som har svårt med de flesta ämnen som vi har i den svenska skolan glänste när hon helt utan träning höll det finaste talet/sången till skolans elever och personal. Det var starkt att lyssna på och fint!

På skolan jag jobbar på har vi inga stipendier att dela ut och jag hoppas att vi inte kommer att få några. Stipendier, priser innebär ju att vi, precis som när vi sätter betyg, ska peka ut några elever som lite extra bra i förhållande till de andra eleverna. Det är otroligt trevligt att få stipendium och det är härligt att vara förälder till ett barn som får ett stipendium. Ibland är det stipendier till de som redan är allra bäst i sin klass. Några stipendier går till eleven som utvecklats mest. Det är, som sagt, trevligt för många av de inblandade, men det ger också några barn som blir dubbelt förlorare. Nämligen de som inte är särskilt bra i de ämnen som vi mäter i skolan och som inte heller får något alternativt pris.

Jag vet inte vad du som läser här tycker, men jag vet vad jag själv tycker om stipendier. Så länge vi inte ger stipendier eller utlåtande om alla elever i en klass - så ska vi hoppa över att ge priser. På den skolan jag jobbat denna terminen ger vi, som sagt, inga stipendier. På skolan jag jobbade innan gav vi diplom till alla. Eleverna på min förra skola, som för det mesta var vana att vara "sämst i gruppen" glittrade när de fick komma fram och hämta var sitt diplom. Alla kunde få diplom - eftersom alla är bra på något.

Vi kan uppmuntra elever att de är bra och att de ska fortsätta jobba och kämpa - utan att lämna några utanför. Om vi hade gett diplom till eleverna på min nuvarande skola då hade eleven som improviserade fått diplom/stipendium som "klokaste inspiratör" eller "fantastisk improvisatör", men det betyder inte att inte de andra eleverna också hade kunnat få ett omnämnande. Förstår faktiskt inte varför man måste utelämna vissa för att lyfta andra...
Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

"Bakbind inte lärarna"

På GP´s ledarsida skriver man idag att lärare måste få möjlighet att ta ut stökiga elever ur klassrummet. Att man, som man gör i England måste ha mer konsekvenser att ta till i skolans värld. Läs ledaren här. Kritiken mot Bo Hejlskov Elvén skiner lite lätt igenom i artikeln. Man tror helt enkelt inte helt på vad psykologen Hejlskov predikar runt om i landet för lärare och andra människor som arbetar med människor i beroende.

Jag kan förstå att man som journalist tänker att jag som lärare vill ha redskap för att stoppa jobbiga situationer när de uppkommer i mitt klassrum. Att jag behöver konsekvenser! Men konsekvensbemötande fungerar bara på elever som klarar av att tänka, inte bara i nutid och dåtid, men framförallt i framtid. Därför är konsekvenspedagogik värdelös. De elever som vi uppfinner konsekvenserna för - klarar inte av/har inte förmåga att förstå konsekvenserna.

Konsekvensbemötande är det enklaste sättet att bedriva pedagogik på. I sin sämsta form kan man också kalla det för …

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…