Fortsätt till huvudinnehåll

Det kom ett mejl

Det kom ett mejl från en mamma som jag tycker beskriver så tydligt hur många av föräldrar till barn med adhd/add och andra npf får kämpa för att andra människor inte ser barnets svårigheter. Jag har frågat mamman om jag får lägga ut hennes mejl och det fick jag. Jag har tagit bort allt som kan indentifiera henne och hennes barn. 

"Hej Malene
Såg precis ditt svar på inlägget jag skrev. Jag har inte varit inne så mycket nu på sista tiden just för att det har varit mycket med skolan, jobbet och ja barnen. Skrev att mitt barn nyligen fick diagnos ADD. Måste få säga att din blogg är en inspirationskälla. Det är ett sånt evigt kämpande. Jag är ensamstående trebarnsmamma. Och mitt barn då som fick diagnosen är min äldsta, hen blir 15 år i år. Hens reaktion på diagnosen var åh vad skönt att ha fått en diagnos, vilket glädjer mig för nu kan hen sätta ord på vad hens problem är. Dessvärre så finns det dom som tycker det är helt fel och säger att hen är som de flesta ungdomar i den ålder och att man sätter diagnos för lätt i dag, även att de hamnar i fack. Och då såg jag ditt inlägg just om det och tycker det är så rätt skrivet. Jag känner absolut inte så att hen hamnar i ett fack utan snarare att nu kan hen få rätt hjälp och få förståelse för det hen har svårt med. Men nu kommer bråket med skolan att starta ytterligare. En lärare verkar ha förståelse medans en annan inte alls har det.
Vi har haft kontakt med något som heter mobila teamet via kommunen i 1 1/2 år nu för att mitt barn har haft svårt, så vi har kämpat länge nu och nu som först förstår vi vad som var svårt. Mobila teamet kallade mig för lejonmamman igår, för allt mitt kämpande. Men om inte jag kämpar vem gör det då?"


En av alla mammor som kämpar för ett av alla barn med svårigheter. Det är inte unikt, men det är ensamt. Alltså, vi är så många som upplever samma eller liknande saker, men vi känner oss ensamma och blir bemötta som om vi är ensamma, annorlunda, konstiga, eftersom vi är utspridda och eftersom våra barn upplevs som annorlunda. Jag har skrivit det tidigare och kommer säkert att skriva om det igen för det här är inget som förändrar sig över en natt. Mammans kamp består i att göra vardagen dräglig för hennes barn. Att barnet har fått en diagnos har betytt mycket både för mamman och barnet, vilket jag upplever att det ofta gör för familjer som får svar på många frågor och där bemötandet och förståelsen efter diagnosen ofta blir bättre. Vad kan man ge för tröstande ord till en mamma som kämpar så, som kämpat så länge och som kanske måste fortsätta att kämpa?


Kanske det enkla att vi är många som känner igen oss, vi är många som förstår och det kommer att bli bättre för vi fortsätter att jobba för förståelsen kring människor med npf - då blir det bättre, det måste det. Vi är många lejonmammor och vi tänker på dig. Hoppas du känner det. 


Malene
4 kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

"Bakbind inte lärarna"

På GP´s ledarsida skriver man idag att lärare måste få möjlighet att ta ut stökiga elever ur klassrummet. Att man, som man gör i England måste ha mer konsekvenser att ta till i skolans värld. Läs ledaren här. Kritiken mot Bo Hejlskov Elvén skiner lite lätt igenom i artikeln. Man tror helt enkelt inte helt på vad psykologen Hejlskov predikar runt om i landet för lärare och andra människor som arbetar med människor i beroende.

Jag kan förstå att man som journalist tänker att jag som lärare vill ha redskap för att stoppa jobbiga situationer när de uppkommer i mitt klassrum. Att jag behöver konsekvenser! Men konsekvensbemötande fungerar bara på elever som klarar av att tänka, inte bara i nutid och dåtid, men framförallt i framtid. Därför är konsekvenspedagogik värdelös. De elever som vi uppfinner konsekvenserna för - klarar inte av/har inte förmåga att förstå konsekvenserna.

Konsekvensbemötande är det enklaste sättet att bedriva pedagogik på. I sin sämsta form kan man också kalla det för …

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…