"Barn får diagnos för pengarnas skull" varnar forskare

Aftonbladet håller på att granska vården och i synnerhet vården för människor med psykisk ohälsa - neuropsykiatriska funktionsnedsättning. Här finns en länk till en nyhet som Aftonbladet länkar till;  nyhetsinslag på tv4. En pedagogik forskare är orolig för att skolorna "ger" barn diagnoser för att få mer resurser till skolorna.

Den pedagogikforskaren som intervjuas i inslaget måste vara väldigt ovetande om hur det ser ut/bör se ut (för det kanske inte är så i alla utredningar, vad vet jag, det finns säkert skräckexempel) när ett barn blir utredd för eventuella npf-svårigheter. Det är inte skolan som gör utredningen, som sätter diagnosen. Skolan kan fundera, skicka vidare till skolläkaren som kan remittera ett barn till BUP eller liknande  utredningsenhet. Sedan utreds barnet av experter som ger barnet en diagnos om barnet uppfyller diagnoskriterierna.

Fler barn i Stockholmsområdet hade fått diagnos efter att skolorna måste söka bidrag för varje elev med särskilt behov. Forskaren satte det i samband med att fler elever fått diagnos. Det kanske är så och det kanske är bra. Skolorna kanske blir mer uppmärksammade på elever som befinner sig i svårigheter, som behöver extra stöd, som borde få en diagnos för att få tillgång till kunskap, förståelse, hjälp och stöd.

Diagnosen i sig är inte viktig, men stödet och förståelsen som diagnosen för med sig är desto viktigare. Att skolvärlden fortfarande ibland har svårt att förstå det, tycker jag är tragiskt.

Kommentarer

MizzLiz sa…
Det är inte konstigt att all denna okunskap gällande NPF-diagnoser flödar i media. Igår ringde jag till en privat läkare inom psykiatrin på begäran av min son. Anledningen var att det inte fungerar något vidare inom den allmänna vuxenpsykiatrin. Denna privata läkare suckade när jag nämnde att min son hade ADHD. Efter sucken sa hon lite irriterat att det är ju så mycket med ADHD nu. Jag kom av mig totalt och avslutade samtalet. Som sagt, det är inte konstigt att okunskapen florerar i media. Detta var ju faktiskt en läkare inom psykiatrin.. Känner mig fortfarande frustrerad och kränkt över behandlingen. Tyvärr klarade jag inte av förklara och försvara. Blev bara trött, ledsen och arg.
Tack för att du kämpar så hårt för att föra min och andras talan!

Kram
Tack själv för att du finns och kämpar på ditt håll:) Vi måste vara många för att kunna påverka så det blir bättre för människor som är annorlunda.
Kram

Populära inlägg